“Під захистом римських орлів”: лекція в історичному музеї

1 квітня 2017 р. у Національному музеї історії України відбудеться лекція А. Папакіна “Під захистом римських орлів: військова присутність Риму на Півдні України у І–IV ст.” Лекція буде присвячена вітчизняній історії перших століть нової ери – періоду, коли південь сучасної України охороняли орли на римських знаменах. Протягом І ст. н.е. кордони Римської держави присунулися впритул до Дунаю, а вже за імператора Траяна (98–117) вони поширилися на північ, на території сучасних Одеської, Херсонської, Миколаївської областей та Криму. Римські військові гарнізони перебували у багатьох містах і фортецях Північного Причорномор’я. На півдні України будувалися римські фортеці, кам’яні дороги та римські лазні. Тут відбувалися гладіаторські бої, де на арені билися люди і тварини.

Лекцію прочитає Артем Папакін, кандидат історичних наук, викладач історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військовий одяг, озброєння та спорядження римських легіонерів продемонструють реконструктори з клубу “VEMI” – “Вексиляція військ Нижньої Мезії”. Авторські художні реконструкції римських воїнів покаже художник і історик одягу Сергій Шаменков.

Захід є одним з серії лекцій, що відбувається у Національному музеї історії України за ініціативою проекту “LikБез. Історичний фронт” та історичного фестивалю “Цивілізація”.

Початок о 14-00. Вхідний квиток до музею (на лекцію) коштує 10 грн.

 

Див. також:

Лекція “Римське минуле Одещини”

Дні Мінерви: військово-історичні студії. Римська армія І–ІІ ст.

Римський легіонер. Друга половина І ст. від Р.Х.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *