Військово-історична конференція «За Україну, за її волю»

“За Україну, за її волю”

18–19 травня 2017 р. на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудеться міжнародна наукова конференція «За Україну, за її волю», присвячена 100-річчю Української армії. Рівно 100 років тому, 18–21 травня 1917 р., відбулася ключова подія – Перший Всеукраїнський військовий з’їзд у Києві, який започаткував процес творення Української Армії. На з’їзд зібралося понад 700 делегатів, що представляли майже 1 мільйон військовиків-українців. Вони виступили за «негайну націоналізацію армії на національно-територіальному принципі», комплектування Чорноморського флоту виключно українцями, висунули вимогу про запровадження української мови у військах. Для практичної реалізації цих вимог з’їзд утворив при Центральній Раді Український генеральний військовий комітет, який невдовзі очолив Симон Петлюра. Перший день роботи цього Комітету, 22 травня, згодом було визнано святом відродження Української Армії.

У 1917 році Україна вперше у ХХ столітті здобула власну державність. У часи Української революції, 100-річчя якої ми відзначаємо цього року, народжувалося і українське військо – неодмінна і одна з найбільш важливих складових державності. Особливий шлях у своєму розвитку пройшли армії держав Центральної та Східної Європи, Південного Кавказу і Центральної Азії – регіонів, що входили до 1917 р. до складу Російської імперії. Учасники конференції покажуть розвиток армій цих держав з національних військових формувань Першої світової війни до збройних сил незалежних держав у період війн за національну незалежність 1917–1921 рр.

Чимало армій сучасних держав зберігають традиції збройних сил, що виникли у 1917–1921 рр. у період війн за незалежність від Росії та сусідніх держав. За умов інформаційної війни з боку Російської Федерації, яка використовує історичну пам’ять в якості інструменту цієї війни, Збройним Силам України стане в нагоді повернення традицій Української Армії 1917–1921 рр. – армії, що боролася в той час як проти “білої”, так і проти “червоної” Росії. На жаль, свою незалежність Україна в ході цієї боротьби втратила. Зараз Україні необхідно вистояти в умовах іноземної агресії, і плекання столітніх традицій Української Армії допоможе підняти морально-психологічний стан сучасних нащадків борців за незалежність України – особовий склад Збройних Сил України.

Конференція має на меті зібрати провідних науковців Грузії, Естонії, Казахстану, Латвії, Литви, Польщі, України, які займаються дослідженням історії збройних сил періоду 1917–1921 рр. та традицій військових формувань того часу в сучасних збройних силах держав Центральної та Східної Європи.

Конференція «За Україну, за її волю», присвячена 100-річчю створення Української Армії, відбудеться 18–19 травня 2017 р. в Головному (Червоному) корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 60.

Початок 18 травня о 10:00.

Див. також: Військово-історичні студії в КНУ імені Тараса Шевченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *