“Лицарська ніч” – реконструкція козаччини у Києві

човен6–7 червня 2015 року. У Києві відбувся фестиваль історичної реконструкції періоду козаччини “Лицарська ніч, або Ніч перед боєм”. Організаторами виступили Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” та клуб військово-історичної реконструкції “Курінь печерської сотні Опанаса Передримирського” за участі клубів “Надвірна мушкетерська рота гетьмана Виговського” та “Лабораторія історичного костюму”. Клуби займаються відтворенням зовнішнього вигляду реєстрових козаків середини XVII століття та європейських найманців козацьких гетьманів другої половини XVII ст.

На заході вперше для широкого загалу була представлена реконструкція козацького байдаку. Байдаком називали пласкодонне дерев’яне судно з однією щоглою, такі судна були пристосовані для плавання і перевезення вантажів по річках. У XVII ст. байдаки використовувалися українськими козаками.

козацький байдак

Реконструктори влаштували прогулянку під вітрилом для журналістів, які висвітлювали подію

Байдак прибув на набережну Дніпра біля пам’ятного знаку на честь заснування міста Києва. Звідти козаки вирушили на Печерськ, до козацького табору біля Музею Івана Гончара (вул. Івана Мазепи, 29 / Лаврська, 19), де відбулося відкриття фестивалю “Лицарська ніч”. За легендою фестивалю, відтворювані події стосувалися Визвольної війни 1648–1657 років. Печерське містечко, що було розташоване довкола Києво-Печерського монастиря, було тоді базою для створення Печерської сотні Київського реєстрового полку. Саме туди прибули козаки, які влаштували у Печерському містечку набір до реєстру.

Під час заходу відбулася презентація табірного побуту та зброї. Гостей фестивалю почастували рибною юшкою. Для відвідувачів влаштували розваги і конкурси, переможців яких записували до “реєстру” і під ранок повезли на байдаку вверх по Дніпру. Під час заходу відбувся також збір коштів для Владислава Клевацького, лейтенанта Луганського прикордонного загону, пораненого під час бойових дій на Сході України.

Військово-історичний клуб “Курінь печерської сотні Опанаса Передримирського” займається вивченням військової історії періоду Визвольної війни 1648–1657 рр., дослідженням, реконструкцією матеріального (озброєння, спорядження, одяг, предмети побуту) та духовного (звичаї, традиції, уявлення, соціальна психологія) світів населення України XVII століття. Клуб військово-історичної реконструкції “Надвірна мушкетерська рота гетьмана Виговського” вивчає і відтворює одяг, озброєння та спорядження військ “іноземного автораменту”, які діяли у арміях українських гетьманів у другій половині XVII – на початку XVIII ст. Організація “Лабораторія історичного костюму” займається вивчення побуту і повсякдення минулих часів, популяризацією вірних, заснованих на джерелах, уявлень про історичний костюм в Україні.

Презентація зброї і спорядження козаків

Презентація зброї і спорядження козаків

Для глядачів реконструктори влаштували чимало розваг, серед них стріляння з луку

Для глядачів реконструктори влаштували чимало розваг, серед них стріляння з луку

 

Запис відвідувачів заходу до козацького реєстру

Запис відвідувачів заходу до козацького реєстру

Просто у таборі реконструктори козаччини відливали копії свинцевих куль XVII ст.

Просто у таборі реконструктори козаччини відливали копії свинцевих куль XVII ст.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *