Центральний військовий архів оприлюднив документи Польських Легіонів

13_1163Польський Центральний військовий архів (Centralne Archiwum Wojskowe im. mjr. Bolesława Waligóry) опублікував у себе на сайті документи з історії найбільш відомих польських військових формувань Першої світової війни – Легіонів Польських.

Польські Легіони створювалися з 1914 р. на польских і українських землях Австро-Угорщини на добровольчих засадах та підпорядковувалися австро-угорському військовому командуванню. За початковим планом, мали бути сформовані Східний (у Львові) і Західний (у Кракові) легіони, однак пізніше поляки сформували І та ІІ бригади легіонерів. На території сучасної України, зокрема, воювали частини ІІ бригади Польських легіонів, що відзначилися у боях на Буковині. У 1916 р. всі частини польських легіонерів перебували на Волині. У 1917 р. Польські легіони були розформовані, з бажаючих створили Польський допоміжний корпус, але той у ніч на 16 лютого 1918 р. під с. Раранча перейшов фронт, щоб приєднатися до польських військових формувань на території колишньої Російської імперії.

Центральний військовий архів у Варшаві зберігає чимало документів про польські війська на території України. До 100-ліття початку Першої світової війни архів виклав на своїй інтернет-сторінці документи з фонду “Командування Легіонів Польських (Польського допоміжного корпусу) 1914–1918”. У подальшому архів обіцяє оприлюднити всі архівні документи з історії Польських Легіонів.

Ознайомитися з документами можна за адресою: http://www.caw.wp.mil.pl/pl/67_147.html

37 коментарів до “Центральний військовий архів оприлюднив документи Польських Легіонів

  1. Тетяна

    Допоможіть віднайти мого прадіда Івана Васильовича Кобилянського, який служив у війську польському у м.Мостиська Львівської обл.Пішов на війну у 1914р. де і загинув.

    1. A_P Автор запису

      Схоже на те, що він служив не в польському війську, а в австро-угорській армії. Особові справи військовиків австро-угорської армії зберігаються в Австрійському державному архіві у Відні: http://www.archives.gov.ua/ArchUkr/austria.php#NLib30

      1. Іван

        Мій дідусь Максимів Михайло Іванович 8.05.1906 р.н. розповідав мені, що служив в Польському війську в м. Сандомеж біля Жешова. Чи можна отримати інформацію яка військова частина і де знаходилась, щоб відвідати це місце?

  2. Лариса

    Допожіть ,будь ласка , віднайти підтверджуючі документи про мого дідуся Середюка Олександра Андрійовича,1917 року народження .Служив у Кракові до самого початку війни. Збереглась фотографія датована 04.1939 року. Його військове формування було розгромлено німцями в перші місяці війни.

  3. Ірина

    Моя бабуся хрещена в костелі Петра і Павла в Теребовлі. Потрібна віднайти свідоцтво про хрещення, куди краще звернутись за цим.

  4. Олена

    мій дід Миронец Наум Олексіьович 1911 року народження народився в Мізочському раьоні служив в Польскій Арміі в 1932 році кавалеристом,куди слід звертатись, щоб видали підтвердження факту служби і підтвердження його польського громадянства на той час

  5. Ольга

    Підскажіть будь ласка хто може допомогти у пошуках документів про родичів.Мій дід переселенець із Польщі.Родина у селі Серакостьє.якщо можна номер тел.

  6. Олександр

    Мій дід Шевчук Ян (Іван) Томашевич (Тимофійович), який народився 24 вересня 1902 року у селі Заздрості Струсівського району Тернопільської області. Служив в Польскій Арміі ,куди слід звертатись, щоб видали підтвердження факту служби і підтвердження його польського громадянства на той час.

  7. Світлана

    ZMIANY W ARCHIWACH WOJSKOWYCH!!!
    W dniu 21 kwietnia 2016 r. Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz podpisał decyzję Nr 127/MON o utworzeniu Wojskowego Biura Historycznego z połączenia Centralnego Archiwum Wojskowego, które staje się komórką wewnętrzną Biura oraz Wojskowego Biura Badań Historycznych Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej. Centralne Archiwum Wojskowe (w przyszłości Wojskowe Biuro Historyczne) otrzymało nowy adres:
    00-910 Warszawa ul. Pontonierów 2A. Więcej informacji na stronie CAW http://caw.wp.mil.pl/pl/index.html

  8. Ігор Махно

    Доброго дня . Я хочу знайти Гречаного Йосифа Константиновича 1886 року народження і Гречану (Касчишин) Катерину Петрівну 1889 або 1891 або 1893 року народження . Вони проживали в селі Джурнська Слобідка Чортківського повіту Тернопільсвого воєводства Речі Посполитої. В 1914 році Гречаний Йосиф Константинович пішов на війну і в Вдні йому вибило очі .

  9. Ігор Махно

    Доброго дня . Я хочу знайти Гречаного Йосифа Константиновича 1886 року народження і Гречану (Касчишин) Катерину Петрівну 1889 або 1891 або 1893 року народження . Вони проживали в селі Джурнська Слобідка Чортківського повіту Тернопільсвого воєводства Речі Посполитої. В 1914 році Гречаний Йосиф Константинович пішов на війну і в Відні йому вибило очі .

  10. Ярослава

    Допоможіть знайти інформацію щодо проходження військової служби мого прадіда Кальницького Йосипа Йосиповича, 1892 року народження.

    1. A_P Автор запису

      Якщо Ви вважаєте, що він служив у польській армії, вище є адреса архіву (00-910 Warszawa ul. Pontonierów 2A), можете звернутися туди.

    2. василь

      добрий вечір. мій дід у 1939р. служив в польській армії у Кельцах. щоб підтвердити цей факт, потрібно звертатись в Варшаський архів? в архівах на Україні немає такої інформації.

  11. Оксана

    Допоможіть знайти інформацію щодо проходження військової служби мого діда Осадчука Феодосія Ксенофонтовича 01.02.1910року народження. Служив у м.Володимир-Волинськ у 30х роках.
    До Варшавського архіву звертались, але у відповідь отримали відмову, так як нема у запиті даних, таких як номеру військової частини, точної назви, точної дати служби. Даних таких немає. Самі хотіли б знати. Але у архіві у Варшаві шукати не хочуть.
    Що робити далі??

    1. A_P Автор запису

      Тоді залишається самому їхати шукати 🙁
      Наскільки знаю, у міжвоєнний період у Володимирі Волинському стояли Волинська школа підхорунжих резерву артилерії, 23-й піхотний полк і 27-й полк легкої артилерії. Треба дізнатися, у якій саме частині він служив.

  12. Олеся

    Дуже хочу знайти родичів. Мій прадід був польського роду Семен Лешок чи Ляшок. Він був козаком. За словами дідуся його сім’я була заможна, але відмовились від нього коли він одружився на бідній. Проживав в с. Стахорщина Чернігівської області Новгород-Сіверського району

  13. Щерба Ігор мирославович

    шукаю походження своєго діда Щерба Михайло Данилович 3.03.1918р.н.

  14. Ольга

    дідо пішов в польську армію в 39 році військовим сапером в який архів подавати заявку щоб знайти про нього інформація?

  15. Ірина

    Добрий день! Допоможіть віднайти військовий квиток мого дідуся Іванішик Йосифа Антоновича, який служив у польських військах.

  16. ОЛЕГ

    Підкажіть чи можуть зберігатись у Варшавському архіві дані про проходження строкової служби мого діда?
    Киричук Мефодій Степанович 1907 року нар. Села Губин (гміна Киселин) Волинської обл.,Горохівського р-ну.
    Проходив строкову службу сільська гміна Помехувек,Новодворського повіту,Мазовецкого воєводства.

    1. A_P Автор запису

      Так, документи про його службу повинні бути в цьому архіві. Адреса зазначена вище

  17. Леся

    Добрий день. Якщо брат моєї баби загинув в польській армії чи можу я розраховувати на отримання карти поляка чи це мав би бути безпосередньо мій дід?

  18. Юлия

    Допоможіть знайти прадіда Бойко Федора Васильовича, пішов служити до армії, та потім рідним сказали , що він загинув під час військових навчань у Чехословаччині, Югославії, Австро-Угорщині, точно невідомо, багато років пройшло, але ми не втрачаємо надії знайти дані про нього. Народився в Україні, Хмельницька область, Деражнянський район, селище Березове або Березова, приблизно з 1905 по 1920 р.р. народження, і загинув приблизно між 1936 – 1939 роками. Село Березове було при с. Богданівці Деражнянського району Хмельницької області. Писала всюди і шукала всюди, прошу допоможіть, може в когось є дані по військовим архівам, будь-що. Дуже хотілось би зробити памятну табличку на його честь з датами народження і смерті, та знати де він похований. Дуже дякую всім хто відгукнеться.

  19. Ярина

    Допоможіть віднайти підтвердження воєнної служби мого діда. Він служив в 39 Полку Піхоти Стрільців Львівських які базувалися в Ярославі коло Перемишля. Роки служби приблизно 1935.

  20. Савченко Олена Іваеівна

    Хочу розшукати дані про мого діда
    Романюк Костянтин Павлович.1898року служив в польській армії.
    Проживав Грубішовський повіяд
    Гмінна бело поле
    село Стрельці.
    Хотілось би мати підтвердження

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *