Червоноармієць, 1-й Український фронт, осінь 1943 р.

Реконструкція Юрія Бацури, м. Хмельницький

На фото ми спробували відтворити зовнішній вигляд типового вояка однієї з сотень стрілецьких дивізій РСЧА, які брали участь у звільненні від німецьких військ м. Києва у 1943 р.

1-й Український фронт було створено 20 жовтня 1943 р. Однією з найвизначніших сторінок цього стратегічного об’єднання є Київська наступальна операція. Результатом виснажливих двотижневих боїв стало звільнення столиці УРСР 6 листопада 1943 р.

РСЧА

Червоноармієць, 1-й Український фронт, осінь 1943

1. Пілотка з польовою кокардою. У довоєнний час кокарда у вигляді зірки покривалася червоною емаллю, проте під час війни була замінена на фарбовану захисного кольору.

2. Основний вид верхнього одягу для холодної погоди – шинель, з погонами, введеними на початку 1943 р. Погони мають малинову випушку, що вказує на приналежність бійця до піхотної частини. За наказами, на комірі шинелі передбачалися петлиці, проте чисельні фото того періоду показують, що в силу різних причин солдати не часто їх носили.

3. Нагрудний патронташ. Туди вміщалося 6 обойм з набоями (30 патронів).

4. Шкіряний ремінь.

5. Пара патронних сумок. В одному відділенні такого підсумку носили 3 обойми з набоями, тобто у кожній патронній сумці було 6 обойм (30 патронів).

6. Фляга.

7. Речовий мішок та гранатна сумка.

8. Піхотна лопатка у брезентовому чохлі.

9. Гвинтівка системи Мосіна зразка 1891/1930 рр. з голчатим баґнетом у похідному положенні – вістрям донизу.

10. Шкіряні чоботи.

 

* У реконструкції використані макети зброї, позбавлені здатності травмувати людину

3 коментарі до “Червоноармієць, 1-й Український фронт, осінь 1943 р.

    1. A_P Автор запису

      “Захоплення від німецьких військ” звучить смішно 🙂
      Справа в тому, як би хто до цього не відносився, до нападу Німеччини на СРСР Київ був столицею УРСР, яка входила до Союзу. В період тимчасової німецької окупації радянські органи влади залишили столицю, але жодних інших органів державної влади там створено не було, тому Київ не увійшов до жодних інших державних утворень і не переставав бути столицею УРСР. В ході війни між Німеччиною та СРСР відбулося звільнення Києва від окупаційних сил і відновлено радянську владу в місті.
      З повагою!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *