Заява Генерального секретаря НАТО з приводу атаки на Маріуполь

NATO24 січня 2015 р. генеральний секретар Північно-Атлантичного Альянсу Єнс Столтенберг зробив заяву з приводу російської терористичної атаки на Маріуполь, що призвела до загибелі 26 осіб і поранень 102 осіб. Раніше державний секретар США Джон Керрі та верховний представник ЄС із закордонних справ і політики Ф. Могеріні також звинуватили Росію у обстрілі міста. Наводимо повний текст заяви, оприлюдненої на офіційному сайті НАТО.

Бойові дії в Східній Україні різко загострилися і мають ознаки масштабного наступу підтримуваних Росією сепаратистів в декількох місцях в Донецькій і Луганській областях, а також проти міста Маріуполя. Це є очевидною зневагою перемир’я. Обстріл житлових районів в місті Маріуполі з території, підконтрольної сепаратистам, коштував життя принаймні 20 цивільних осіб і поранень багатьох інших.

Протягом кількох місяців ми бачили присутність російських військ у Східній Україні, а також істотне збільшення російського важкого озброєння, такого як танки, артилерія і передові систем ППО. Російські війська у Східній Україні підтримують ці наступальні операції з систем управління і контролю, систем ППО з передовими зенітно-ракетними комплексами, безпілотних авіаційних систем, передових систем залпового вогню та систем радіоелектронної боротьби.

Я настійливо закликаю Росію припинити військові, політичну і фінансову підтримку сепаратистів, припинити дестабілізацію в Україні і поважати свої міжнародні зобов’язання.

 

Див. також: Резолюція Конгресу США з засудженням дій Російської Федерації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *