Презентація збірника “Українське повсякдення ранньомодерної доби”

presentation224 квітня 2015 р. в Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” відбулася презентація  збірника “Українське повсякдення ранньомодерної доби. Волинь XVI ст.” 

Видання містить 320 документів з історії життя волинської спільноти XVI ст. Основою матеріалу для збірника стали актові книги ґродських і земських судів XVI ст., що зберігаються в Центральному державному історичному архіві України в м.Києві. Документи розказують про стосунки всередині станів, взаємини різних станів тогочасного українського соціуму: рядової шляхти, міщанства, селянства, духовенства та етнічних груп, що проживали на території Волині.

presentation3Інвентарі, опубліковані у збірнику, містять детальний опис дворів шляхетських маєтків: їх внутрішнього планування, будівельних матеріалів дворових споруд, виглядом господарських і житлових приміщень, інколи навіть інтер’єрів та меблювання кімнат різного призначення, господарського начиння тощо. Скарги про шляхетські наїзди на маєтки містять перелік пограбувань шляхетського, міщанського та селянського майна, серед якого виділяються коштовності, одяг, зброя, домашнє начиння та харчові припаси. Одним із найважливіших елементів повсякденної загальної культури будь-якого соціуму, що одночасно засвідчує престиж і соціальний статус власника, є, безперечно, одяг, якого Доволі часто у документах трапляються детальні переліки одягу: делія, жупан, опанча, ярмяк, кунтуш; назви використаних тканин, їх колір, оздоблення, ринкова ціна тощо.

presentation1Документи дозволили художнику Сергію Шаменкову зробити реконструкції зовнішнього вигляду українських селян та шляхтичів XVI ст., які вміщені у кольорових вклейках до збірника. Під час презентації виступили автори збірника – історики Ірина Ворончук, Владислав Безпалько та керівник “Центру дослідження і відродження Волині” Володимир Дзьобак. Художник Сергій Шаменков виступив з доповіддю-презентацією на тему військового і цивільного одягу населення України кінця XVI – початку XVII ст. та показав зразки матеріальної реконструкції такого одягу.

Відеозапис презентації:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *