США розглядає можливість постачання Україні зброї

Джип HammerЗа інформацією журналістів “The New York Times”, останнім часом ряд представників влади США серйозно розглядають можливість постачання летального озброєння для допомоги Збройним силам України у боротьбі з російськими військами на Донбасі. Серед прихильників такої допомоги Україні називають державного секретаря Джона Керрі, голову Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Мартіна Е. Демпсі та міністра оборони Чака Хейґела.

Президент США Барак Обама досі не приймав жодного рішення щодо постачання Україні летального озброєння. Тим не менш, недотримання росіянами Мінських домовленостей та посилення тиску російських терористичних військ на позиції сил АТО (захоплення Донецького аеропорту та наближення до Дебальцева) останнім часом змушують адміністрацію Обами по-новому подивитися на питання допомоги Україні.

Останні кілька місяців, пише “The New York Times”, радник Президента США з питань національної безпеки Сюзен Е. Райс противилася пропозиціям надіслати Україні зброю, однак джерела видання стверджують, що С. Райс готова переглянути свою позицію.

Прес-секретар Ради національної безпеки США Бернадет Міген заявила, що “хоча ми наголошуємо на прийнятті рішення дипломатичними засобами, ми завжди розглядаємо інші варіанти, які допоможуть створити простір для переговорного вирішення кризи”.

Колишній офіцер Пентагону Мішель А. Флоурной, яка є найбільш ймовірним кандидатом на посаду міністра оборони, якщо на виборах 2016 р. переможе Гілларі Клінтон, підготувала рапорт. Вона стверджує, що “один з найкращих шляхів стримати Росію від спонукання повстанців захоплювати більше території […] – це збільшити ціну, яку росіяни та їх сурогати платитимуть”.

Рапорт стверджує, що наявний у ЗСУ запас бронебійних снарядів застарілий принаймні на 20 років, чимало з них несправні. Тому рапорт радить США надати Україні легкі бронебійні ракети, які можуть включати протитанкові ракети “Javelin”. М. Флоурной також пропонує передати українцям радари, які можуть визначити місце розташування ракет великої дальності і артилерії, що спричинили до 70 % втрат серед сил АТО.

 

Див. також:

США поставлять в Україну бронетехніку з Афганістану

США передали Україні радіолокаційні станції

1 коментар до “США розглядає можливість постачання Україні зброї

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *