Фестиваль “Конотопська битва”

Konotop_1З 8 по 10 липня 2016 р. у місті Конотопі Сумської області відбувся Всеукраїнський патріотичний фестиваль “Конотопська битва”. Фестиваль був приурочений до 357-річчя перемоги військ гетьмана Івана Виговського над московським військом у Конотопській битві 1659 р. Захід зібрав українських істориків, музикантів, літераторів, реконструкторів та тисячі відвідувачів з усієї України.

Участники наукової конференції біля переправи через р. Куколку на місці битви під Конотопом

Участники наукової конференції біля переправи через р. Куколку на місці битви під Конотопом

У рамках фестивалю 8 липня у приміщенні Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О. М. Лазаревського відбувся науковий круглий стіл “Конотопська битва 1659 року”. Учасники конференції – науковці, викладачі, музейні співробітники, краєзнавці та інші – розповіли присутнім про постать гетьмана Івана Виговського, про витоки війни 1658–1659 рр., участь кримських татар у битві під Конотопом, джерела до історії Конотопської битви тощо. Під час круглого столу відбувся показ матеріальної реконструкції зовнішнього вигляду українських вояків періоду Конотопської битви. Реконструктори військово-історичної групи “Печерська сотня О. Передримовського Київського реєстрового полку” показали і розповіли, як одягалися і у що були озброєні козаки середини – другої половини XVII ст. Учасники ВІГ “Надвірна рота мушкетерів гетьмана І. Виговського” і керівник групи Сергій Шаменков продемонстрували одяг і військове спорядження військ іноземного автораменту гетьманського війська, що взяли участь у Конотопській битві 1659 р.

Гетьманські мушкетери та реєстровий козак часів Конотопської битви 1659 р.

Гетьманські мушкетери та реєстровий козак часів Конотопської битви 1659 р.

Увесь час проведення фестивалю у місті стояв історичний табір XVII ст., де відвідувачі мали змогу ознайомитися з побутом козаків та мушкетерів армії І. Виговського. Тут відбувалися лекції на історичну тематику і покази муштри групами історичної реконструкції “Печерська сотня О. Передримовського Київського реєстрового полку” та “Надвірна рота мушкетерів гетьмана І. Виговського”.

На фестивалі “Конотопська битва” виступив кобзар Тарас Компанійченко, який займається відтворенням історичної музики XVII ст. Крім того, відвідувачам фестивалю було запропоновано відвідати виступи кобзарів та лірників, етно-рок-гуртів і бардів, молебен на честь загиблих у Конотопській битві 1659 р., виставку сучасної військової техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *