500-річчя битви під Оршею в Київському університеті

orsza13 жовтня 2014 р. У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проведено круглий стіл “Битва під Оршею 1514 р.: історичні реалії епохи”. Захід відбувся з нагоди 500-річчя битви під Оршею. Під час круглого столу відбулися виступи науковців, що розкриють широке коло питань, присвячених як самій битві, так і історичному контексту епохи: політичній ситуації в часи московсько-литовських воєн, воєнним технологіям і практикам, персоналіям учасників, джерелам та історіографічним інтерпретаціям події.

orsza4В рамках роботи круглого столу відбулася презентація виставки художніх робіт в жанрі військово-історичної реконструкції авторства Олексія Сокирка – доцента історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Реконструкція одягу, озброєння та спорядження воїнів здійснена з урахуванням великої кількості джерел та спеціальної літератури. Більшість показаних на виставці робіт представляє вояків козацької доби, зокрема найманого війська Гетьманату, але присутні також реконструкції воїнів давнини та середньовіччя. Частина робіт була опублікована в якості ілюстрацій до монографії О. Сокирка “Лицарі другого сорту. Наймане військо Лівобережної Гетьманщини 1669-1726 рр.” (К.: Темпора, 2006).

orsza2orsza3

Битва під Оршею відбулася 8 вересня 1514 р. між литовсько-русько-польським військом під командуванням волинського князя, гетьмана Костянтина Острозького та військом Московського князівства, і завершилася поразкою московитів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *