Стрілець піхоти Галицької армії. Травень–серпень 1919 р.

Реконструкція Максима Ющенка, м. Київ.

стрілець УГАГалицька армія, яка утворилася наприкінці 1918 р., перші місяці свого існування була обмундирована переважно в однострої австрійської армії, екіпірована та озброєна австрійським спорядженням та зброєю. Така ситуація з обмундируванням створювала певні проблеми. По перше, в таку саму австрійську форму було одягнуто чимало супротивників Галицької армії – поляків, особливо в перші місяці українсько-польської війни 1918–1919 рр. По друге, армія новоутвореної держави повинна була мати свій власний, впізнаваний однострій. Особливо нагальною ця проблема стала взимку та навесні 1919 р., коли строкатість одностроїв в Галицькій армії набула масового характеру, оскільки чимало підрозділів було одягнуто в російську уніформу, надану з Наддніпрянської України. Навесні 1919 року проект нового однострою Галицької армії було затверджено. У його основу покладено уніформу Легіону УСС (Українських січових стрільців), яка ще з 1917 р. була відмінною від австрійської. Хоча проблеми з постачанням та брак матеріалу так і не дозволили переодягти всю армію, певне поширення нові однострої мали.

Типовий комплект однострою стрільця (рядового) Галицької армії в основному відповідає зразку уніформи, встановленої для Галицької армії Розпорядом Державного секретаріату військових справ № 46 від 22 квітня 1919 р.

УГА 1919

Стрілець піхоти Галицької армії. Травень–серпень 1919

1. Кепі “мазепинка”, встановлена в якості головного убору для Галицької армії тим же Розпорядом. Кокарда саморобна, з використанням елементів австрійської старшинської кокарди.

2. Сукняний мундир має крій, заведений в Легіоні УСС наприкінці Першої світової війни. Такі мундири мали поширення в Галицькій армії та майже повністю відповідали зразку, встановленому Розпорядом № 46.

3. На комірі мундиру нашиті регламентовані Розпорядом вилоги – “зубчатки” (петлиці), синій колір яких вказує на приналежність до піхоти.

4. На лівому рукаві мундиру нашита “відзнака боєвика” у вигляді складеної кутом синьо-жовтої стрічки, встановлена наказом від 30 березня 1919 р. в якості відзнаки для вояків, що брали безпосередню участь в бойових діях.

5. Сукняні штани, заправлені в чоботи.

Спорядження стрільця складається зі шкіряного ременя з одношпеньковою пряжкою (6), двох парних австрійських піхотних патронних сумок на 40 набоїв в пачках по 5 штук (7), ножа-багнету від австрійської гвинтівки системи Манліхера М.95 на шкіряному підвісі (8), а також сухарної сумки стандартного австрійського зразка (9).

Стрілець озброєний драгунською модифікацією російської гвинтівки системи Мосіна, зразка 1891 року (10).

 

* У реконструкції використані макети зброї, позбавлені здатності травмувати людину

2 коментарі до “Стрілець піхоти Галицької армії. Травень–серпень 1919 р.

    1. A_P Автор запису

      Реконструкцією УГА займається лише клуб “Легіон Українських січових стрільців” – http://ycc.milua.org/ і ще кілька людей. На тому сайті є контакт керівника, можете зв’язатися з ним. Але така спеціальна форма, як на фото вище була рідкістю в УГА, більше було австрійських та російських одностроїв. Можу допомогти з фото і письмовими свідченнями, щоб зорієнтувати по формі на якийсь конкретний період, якщо цікаво, можете створити тему для обговорення на нашому форумі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *